בין אחוז אחד לשני אחוזים מהתינוקות בישראל סובלים מאלרגיה לחלב, אשר לרוב חולפת עד גיל 5. אלרגיה זו נגרמת כתוצאה מ"טעות" במערכת החיסונית, שמזהה את אחד מחלבוני החלב כמסוכן, ולכן מגיבה נגדו.
ברוב המקרים, מדובר באלרגיה לחלב פרה. אולם, יש גם שאלרגיים לחלב עיזים, כבשים, חלב באפלו או חלב נאקה. התגובה האלרגית מגיעה, בדרך כלל, בסמוך לחשיפה לחלב ותסמיני האלרגיה נעים בין קלים לחמורים ועד לכדי תגובות מסכנות חיים.
מתי נחשוד באלרגיה לחלב? אלרגיה לחלב מתבטאת בתסמינים גופניים שיכולים לכלול תפרחת מפושטת על העור, נפיחות בפנים, מחנק, צפצופים בנשימה ואפטיה. במקרים חמורים, תגובה אלרגית לחלב יכולה לכלול אובדן הכרה ואף מוות.
התגובה האלרגית תופיע לרוב באופן מידי או בדקות הספורות שלאחר החשיפה למוצר החלבי. בדרך כלל, התסמינים לאלרגיה יופיעו לראשונה באחת החשיפות הראשונות לאוכל חלבי (לרוב, לא בחשיפה ראשונה). נדיר מאוד, שאלרגיה לחלב תתפתח באדם שכבר צורך מוצרי חלב בשגרת חייו.
קיימים מיתוסים רבים לגבי צריכת חלב והסיבות להתפתחות האלרגיה לחלב שהוכחו כשגויים. לרגל יום החלב המצוין היום (חמישי), נעשה מעט סדר במידע: