קיימים באופן כללי שני סוגים של ניתוחי מסטואיד המבוצעים לצורך טיפול בכולסטאטומה:
Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty ו Canal wall down mastoidectomy with meatoplasty . בכל ניתוח, קיימת אפשרות לשלב מערכת אנדוסקופית המאפשרת מבט רחב יותר דרך פתח צר יותר, מה שצפוי לצמצם את גודל הניתוח הנדרש ולהגדיל את הסיכוי לשמור מבנים אנטומיים תיפקודיים.
1. Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty הינו בעיקרון הניתוח המועדף שכן בו שומרים על המבנה האנטומי של המערכת אוזן תיכונה-מסטואיד-אוזן חיצונית ובמיוחד על הקירות המפרידים בינהם ולאחר שמסלקים את המחלה, משחזרים את עור התוף. לאחר ניתוח זה קל יותר להגיע לאוזן יבשה ונוחה וקל יותר להשיג שיקום שמיעה, הן כירורגי והן טכנולוגי. אולם כאשר ניתוח זה מבוצע לצורך טיפול בכולסטאטומה (אשר יש לה כמוזכר לעיל נטייה רבה לחזור) הסיכוי שלה לחזור לאחריו הוא כ 30%, לכן יש צורך בניתוח "הסתכלות שניה" (2nd look)6-12 חודשים אחרי הניתוח הראשון. כלומר הטיפול הניתוחי הראשוני במידה ומבוצע Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty כולל שני ניתוחים. מטרת הניתוח החוזר המתוכנן הינה לבדוק כי המחלה לא חזרה. במידה והמחלה אכן לא חזרה מבצעים שיקום של עצמות השמע אם אפשר. במידה והמחלה חזרה שוקלים ביצוע canal wall down mastoidectomy.
ככלל Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty אינו מבוצע במידה והמחלה כבר הרסה חלקים ניכרים מהקיר שבין האוזן התיכונה והמסטואיד או שהמחלה כל כך חודרנית שלא ניתן לסלקה תוך שמירה על הקיר המפריד בין האוזן התיכונה למסטואיד. במקרים אלו יש לבצע Canal wall down mastoidectomy with meatoplasty .
כיום, קיימת אפשרות לזהות חזרת מחלה בעזרת MRI ולכן לאחר ניתוח מסוג Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty מתבצע MRI (לאחר שנה עד שלוש שנים, לפי גודל המחלה הראשונית), ועל פי רוב מתבצע ניתוח הסתכלות שניה רק אם בדיקצת ה MRI מזהה חזרת מחלה. הכנסת MRI זה הורידה באופן משמעותי את שיעור ניתוח ההסתכלות השניה.
2. Canal wall down mastoidectomy with meatoplasty , או בשמו המסורתי ' ‘Radical mastoidectomyהינו ניתוח בו האוזן התיכונה, המסטואיד ותעלת האוזן החיצונית מאוחדים לחלל משותף ופתח התעלה החיצונית מורחב (להרחבה זו של פתח תעלת האוזן החיצונית קוראים meatoplasty). לא נעשה בניתוח זה שחזור של חלל האוזן התיכונה. באופן כללי לא נשמרת בנתוח זה אופציה לשיקום שמיעה כירורגי על ידי פרוטזות פשוטות, אך גם אין צורך בניתוח חוזר מתוכנן. כלומר הטיפול הראשוני כולל ניתוח אחד ובכך יתרונו. המצב המתקבל לאחר סוג זה של ניתוח לא מאפשר הרטבת האוזן. כעיקרון קיימת אופציה נוספת הכוללת ביצוע Canal wall down mastoidectomy עם שיחזור עור התוף, מה שיאפשר שיקום שמיעה כירורגי אם ההבראה אכן תשמור על חלל תוף מאוורר. ניתוח זה קרוי ‘Modified Radical mastoidectomy.
ככלל, ניתוחים מסוג Canal wall down mastoidectomy with meatoplasty יוצרים בצורה מכוונת מצב אנטומי "פתוח" שאינו פיזיולוגי ואינו נוח. לכן משתדלים להימנע מהם אם רק אפשר. בזכות האפשרות לבצע MRI ולעקוב לאחר חזרת כולסטאטומה, ניתן כיום להמעיט את מספר הניתוחים הללו ואף לבנות מחדש את קיר תעלת האוזן החיצונית כך שכיום, במרבית החולים הסובלים מכולסטאטומה מתבצע ניתוח מסוג Canal wall up mastoidectomy with tympanoplasty המלווה בחסימה של חלל המסטואיד ובניה מחדש של קיר האוזן החיצונית האחורי. הבניה מחודשת של הקיר האחורי של האוזן החיצונית והתיכונה וחסימת החלל מתבצעות בעזרת שבבי עצם, סחוס או חומרים מלאכותיים דמויי עצם.