פורסם באתר החדשות 'ישראל היום!', מדור 'בריאות וכושר', בתאריך 26.12.2023
החורף כאן ואיתו גם השיעול, נזלת או חום • ישנם סימפטומים שאינם מחייבים בדיקת רופא וניתן להסתפק בטיפול בבית, אחרים מצריכים טיפול מאסיבי וממוקד יותר • עשינו לכם סדר
התקופה המתוחה בה אנו חיים מתבטאת במבוגרים וגם בקרב ילדים בתחושות של לחץ, פחד ולעיתים אף חרדה. ידוע כי תחושות אלו, המופיעות במשך זמן ממושך, עלולות לפגוע במערכת החיסונית ולהפוך אותנו לרגישים ופגיעים יותר. בנוסף, מזג האוויר ההולך ומתקרר והילדים הנמצאים בסיכון למחלות חורף, בעיקר קטנטנים שנכנסו השנה לראשונה לגן, משפיעים אף הם וכל אלו יחד, גורמים לנו לחלות יותר.
סימנים שמצריכים פנייה לרופא
כאבי גרון, נזלת, שיעול, כאבי אוזניים ודלקות אוזניים הם הסימפטומים העיקריים של מחלות החורף. ברוב המקרים, הטיפול בתופעות אלו יהיה באמצעות תרופות מורידות חום וטיפות אף או אוזניים. אולם לעיתים, הסימפטומים עלולים להתפתח לסיבוך המצריך טיפול מאסיבי וממוקד יותר:
- נזלת ממושכת אצל תינוקות ופעוטות – עשויה להעיד על זיהום, שברוב המקרים הוא ממקור ויראלי. הנזלת מחליקה אל עבר קנה הנשימה, בפרט כששוכבים, ולכן גורמת לשיעולים. במקרה והשיעול לא נפסק במשך כמה ימים ואף מלווה בחום גבוה, יש לפנות לרופא.
- דלקת אוזן תיכונה – במקרה כזה הילד יתלונן על כאבים באוזן. אצל פעוטות שעדיין אינם מדברים אפשר לזהות כי מדובר בדלקת במידה ויש חום ולעיתים גם שיעול או קוצר נשימה.
- דלקת בשקדים או בגרון – דלקת גרון היא דלקתית או ויראלית ומתבטאת במוגלה, שקדים מוגדלים, כאבי גרון ולעיתים, אף קושי בבליעה. הטיפול בדלקת הינו באמצעות אנטיביוטיקה ויש רופאים שישלחו לפני כן את הילד למשטח גרון, על מנת לבדוק אם מדובר בדלקת גרון דלקתית או ויראלית ובכך, להתאים את הטיפול הנכון ביותר.
- דלקת ריאות – מתבטאת בשיעולים קשים במשך כמה ימים רצופים אשר לא פוחתים. במקרה כזה, יש לפנות לרופא על מנת לבדוק אם מדובר בדלת ריאות שדורשת טיפול אנטיביוטי.
- אסטמה – אחד הסימנים למחלה הוא צפצופים בעת שיעול ונשיפת אוויר וזאת בשל היצרות דרכי הנשימה. ילדים הסובלים מאסטמה עשויים לסבול גם מנזלת אלרגית. קור עלול להעצים את חומרת האסטמה והטיפול בכך יכלול נוגדי דלקת, סטרואידים והרחבת הסימפונות.
- ברונכיוליטיס – מופיעה בעיקר אצל פעוטות עד גיל שנתיים. המחלה מתבטאת בקוצר נשימה, בשל הימצאות נגיף בדרכי הנשימה. ישנם מקרים, בהם יידרש לאשפז את התינוק, לצורך תמיכה נשימתית.
איך עוצרים את ההדבקה?
- חשוב כי הורים לפעוטות לא ישלחו את ילדיהם למעון או לגן במקרה והם חולים, על מנת למנוע הדבקה רחבה. כמו כן, מומלץ לא להסתובב עם ילד חולה במקומות סגורים כמו קניון או ג'ימבורי ולהשתדל להרחיק ממנו בני משפחה שהמערכת החיסונית שלהם ידועה כחלשה.
- מומלץ לחולים ולקרובים אליהם להקפיד לשטוף ידיים במים ובסבון לאחר פעילות בחוץ או לפני האוכל.
- במידה ואין ממחטת טישו בנמצא יש להתעטש לתוך המרפק ולא לכף היד.
- יש להימנע מלהשתמש באותם כלי אוכל כגון סכו"ם, כוס וצלחת בהם השתמש הילד החולה.
- מומלץ שהילד החולה לא יישן באותו חדר עם אחיו.
- יש להקפיד לנקות ולחטא משחקים בהם שיחק הילד החולה.
- הנקה או אף הנקה חלקית, מעבירה מהאם לתינוק נוגדנים חשובים, המסייעים במניעת זיהומים בחורף אצל תינוקות.
ד"ר משה חייצ'יק, רופא מומחה ביחידה לא.א.ג ילדים בא.ר.ם – המרכז הרב תחומי לרפואת א.א.ג