מה התסמינים?
נזלת אלרגית (נזלת שקופה לבנבנה ומימית, ללא תסמינים זיהומיים ודלקתיים – למשל נזלת צמיגית אשר לעיתים יכולה להיות צהובה ואף ירוקה) המופיעה בכמויות משתנות ולרוב מתגברת בחשיפה לאלרגן/ים אליהם קיימת הרגישות. האלרגיה מלווה במגוון תסמינים: תחושת גודש אפי וגודש בפנים, התעטשויות מרובות, גרד עיני ואף דמעת, תחושת גרד בגרון ולעיתים אף סימנים של אודם ובצקות קלות בפנים, במקרים חמורים יותר.
מה עושים?
קודם כל כצעד ראשוני יעיל, מומלץ להימנע מהאלרגן/ים הגורם/ים לאלרגיה, במידה והינם ידועים ובמידת האפשר.
יש לגשת לייעוץ ואבחון אצל רופא מומחה באלרגיה, אלרגולוג, ולבצע תבחין אלרגי (שניתן לביצוע בכל קופות החולים). בדיקה זו יכולה לעזור לבודד את האלרגנים, לגלות את מקור האלרגיה ובאופן כללי לפתח מודעות לשעות והימים בהם ישנה נוכחות מוגברת של אלו.
דרכי טיפול
חשוב להיוועץ ברופא המומחה לאלרגיה, שידע להמליץ על הטיפול הנכון בהתאם לסוג האלרגיה והאבחון הכולל. הטיפול הראשוני יכול להיות מתן טבליות אנטי היסטמין על סוגיהן השונים.
תרסיס אף סטרואדאלי לשימוש ממושך (למשך מספר שבועות) הינו אחד מהטיפולים המקובלים, הבטוחים והיעילים למקרים ממושכים ומטופלים/ות רבים/ות מדווחים על הקלה ניכרת הודות לטיפול זה.
ישנם סוגים רבים של תרסיסי אף לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות וניתן לנסות סוגים שונים תחת הכוונת הרופא המטפל.
זיהומים באזורי עגילים ופירסינגים
תופעה זו אינה ספציפית לחודשי הקיץ, אך כמו במקרה של דלקת אוזן חיצונית, אזורי גוף שנוקבו לעגילים ופירסינגים יכולים לנטות לזיהומים, בחשיפה למקורות מים שאינם נקיים, זיעה, עקיצות וכו'.
כיצד נמנעים?
חתכים בעור וסחוסי הפנים (פירסינג באוזניים ובאף) עלולים להזדהם ויש להקפיד על ביצועם בסביבה נקייה ואף סטרילית ככל הניתן. היגיינה מקומית תכופה עם מים וסבון יכולים לסייע במניעה.
מה התסמינים?
כאב, נפיחות, אודם מקומי והפרשה מוגלתית (עכורה) בעלת ריח אופייני ואופנסיבי הינם חלק מהמאפיינים המובהקים לזיהום מקומי (כפי שהינם באתרים אחרים בגוף).
מהן הסכנות?
זיהום של סחוסי האוזן שנגרם מפירסינג הינו חיידקי לרוב ומטופל לרוב באנטיביוטיקה פומית אמפירית (כזו המותאמת לרוב סוגי הזיהומים והמזהמים) ובמידה וישנה הפרשה מוגלתית מהאזור – ניתן גם להתאים טיפול בהתאם לאבחנת התרבית, במידה ונלקחה מהמוגלה.
חשוב לדעת כי זיהום שכזה שאינו מאובחן ומטופל ישירות עם הופעתו, יכול להיות להתפתח ולהחמיר למצב מורכב לטיפול רגיל/בייתי ואז יהיה חייב להתבצע תחת אשפוז בבית חולים.
סיבוך נוסף יכול להיות עיוות של מראה האוזן בשל נקרוזיס (נמק) של הסחוס, מצב זה הנקרא אוזן כרובית/כרוביתית, לעיתים קשה לתיקון ודורש התערבות כירורגית.
דרכי טיפול
סוגי ואופי הטיפול תלוי באזור שהזדהם. כאמור, טיפול ראשוני יהיה באנטיביוטיקה פומית (כדורים, ולעיתים אף משני סוגים שונים) עם או בלי לקיחת תרבית, כאשר הטיפול מותאם בהתאם לחומרת הזיהום.
אטימות וכאבים באוזניים
עונת הקיץ על חופשותיה מביאה עמה אושר גדול ומעט מנוחה לגוף ולנפש, אך טיסות יכולות להיות אירוע מאתגר לחלקנו, מבחינה אוזנית.
עם ההמראה, הנסיקה והתייצבות המטוס בגובה רב וכמובן שגם במשך הטיסה, הלחץ במטוס עולה מסיבות שונות. בשל כך, הלחץ האמביאנטי (זה השורר במטוס ברגע הנתון) עולה וכפועל יוצא מכך, הלחץ באוזן החיצונית – עולה ואז נוצר הפרש לחצים בין הלחץ שבאוזן החיצונה לזה שבאוזן התיכונה (חלקה של האוזן הנמצא מאחורי עור התוף או התופית בשפה מקצועית יותר), דבר היכול לגרום לתחושת אטימות, אי נוחות ואף כאב בחלק מהמקרים. עם הופעת תחושות אלו, ישנו צורך להשוות לחצים בין האוזן התיכונה לאוזן החיצונית והלחץ האמביאנטי.
כיצד משווים לחצים?
בכדי להשוות לחצים ולהקל את האטימות והכאב, יש לפתוח את החצוצרה (התעלה המקשרת בין האוזן התיכונה ללוע האפי – נזופרינקס. חלקו של הגרון אשר נמצא מאחורי האף). פעילויות פשוטות שמסייעות בכך: פימפום אוזני, תנועות בליעה חוזרות ופיהוק – גם אם מאולץ.
דרכי טיפול
אף כי התחושות יכולות לגרום לאי נוחות גדולה ואף מדאיגה, חשוב לזכור כי לרוב מדובר בתופעה ותחושה חולפת.
יש לפנות לבדיקה וטיפול ע"י רופא אף, אוזן גרון, כאשר התופעות הבאות מופיעות לחוד, כולן יחד וכל שילוב אפשר: כאב מתמשך/מתגבר (כמובן ובמידה וישנה הפרשה אוזנית ותופעות סיסטמיות כמו חום למשל), ירידה בשמיעה מתמשכת ו/או מחמירה (חד צדדית מחשידה יותר מאשר דו צדדית), טנטון (תחושה ושמיעה של צליל או כל סוג של רעש באוזניים, שאינו נגרם על ידי משהו סביבתי) ו/או סחרחורות ובחילות.
הטיפול שייבחר תלוי בתופעות ובגורם הבסיסי אך לרוב, מכיוון שמדובר בתופעות חולפות, טיפול תומך (מנוחה ונטילת נוגדי כאבים) יסייע בפתרון מהיר.
הכותב, ד"ר ניר הלוי, הוא מומחה לרפואת אף אוזן גרון ורופא במוקד א.ר.ם URGENT בא.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת א.א.ג