אזור חלל הפה הינו נגיש וקל לבדיקה, בוודאי בהשוואה לאיברים פנימיים בגוף. למרות זאת, מחלת הסרטן בחלל הפה מאובחנת לרוב בשלבים מתקדמים. בעקבות כך, השרידות לחמש שנים של החולים יורדת באופן משמעותי. בדיקה פשוטה לאיתור מוקדם של סרטן הפה, הינה כה משמעותית ויכולה להציל חיים!
מהו סרטן הפה?
קיימים מס' סוגים שונים של סרטן שעלולים להופיע בפה. הסוג השכיח והנפוץ ביותר (מעל ל- 90% מהמקרים) הוא הסרטן שנוצר בשכבת הרירית (אפיתל) המצפה את חלל הפה – סרטן מסוג קרצינומה של תאי קשקש.
קרצינומה של תאי קשקש עלולה להופיע בכל אתר בחלל הפה אך כמחצית מהמקרים יופיעו בלשון.
סוג סרטן זה שכיח יותר בקרב גברים ובגיל מבוגר (עשור 7 ואילך). עם זאת, בשנים האחרונות יש מגמת עליה במספר המקרים המאובחנים בקרב נשים ובצעירים.
מדובר בסוג סרטן נפוץ למדי, על אף שאינו מוכר לציבור כמו סוגי סרטן אחרים.
בארה"ב, סרטן הפה והלוע נכלל בין עשרת סוגי הסרטן המובילים בקרב גברים (4% מכלל מקרי הסרטן בשנה). שיעור התחלואה בו עולה על זה של סרטן מסוג ליאוקמיה או סרטן הלבלב, המוכרים לציבור הרבה יותר.
הגורמים העיקריים להתפתחות סרטן הפה הם עישון טבק וצריכה קבועה ומופרזת של אלכוהול. הסיכון עולה באופן משמעותי, כאשר משלבים את צריכת האלכוהול והעישון יחד ובקביעות.
קרצינומה של תאי קשקש עלולה להופיע גם באתרים הסמוכים לחלל הפה. על אף שסוג הסרטן זהה, מאפייני המחלה שונים מבחינת גורמי הסיכון, התגובה לטיפול, סיכויי השרידות של המטופלים ועוד. דוגמא לכך, הוא סרטן הלוע (אזור בסיס הלשון והשקדים) ששיעורי התחלואה בו עולים בשנים האחרונות. הגורם העיקרי להתפתחות סרטן זה הוא נגיף הפפילומה.
לנגיף הפפילומה, מספר רב של זנים ורק מיעוטם קשור להתפתחות של סרטן. נציין כי יש מספר זני פפילומה הקשורים גם בהופעה של יבלות ונגעים מורמים בחלל הפה, אך אלה לרוב אינם מסוכנים כלל.
לקרצינומה של תאי קשקש המופיעה בשפה התחתונה, קיים גורם סיכון משמעותי אחר, והוא חשיפה רבה וארוכת זמן לקרינה אולטרה-סגולה, בעיקר מסוג UVB. סרטן זה אופייני בעיקר לבעלי עור בהיר אשר נחשפו רבות לקרינת השמש לאורך חייהם מתוקף אופי עבודתם (חקלאים, בניין וכדומה) או פעילותם בשעות הפנאי (דייג, רכיבה על אופניים וכדומה).
סרטן הפה עלול להתפתח גם ממצבים מסויימים בחלל הפה, המוכרים כטרום-ממאירים. הכוונה לנגעים ולמחלות ספציפיים הנוטים להיות בפה באופן כרוני, מתמשך. יש להדגיש כי רק מיעוטם עלול במשך הזמן להשתנות לסרטן. למרבה הצער, עם כל המחקרים המעמיקים בתחום, לא נמצאו עדיין כלים מוכחים לחזות בדיוק באילו אנשים ומצבים יחול שינוי ממאיר ובאילו לא.
עם זאת, בדיקה קבועה של חלל הפה יכולה להציל חיים.
באמצעות בדיקה פשוטה של חלל הפה, ניתן להבחין בהסתכלות ובמישוש בשינויים בריריות הפה. כל רופא/ת שיניים יכולים לבצע בדיקה כזו. במקרה שממצא חריג אינו חולף מעצמו או לאחר שניתן לו טיפול ראשוני – יש להיבדק גם על ידי מומחה לרפואת הפה.
זיהוי שינויים חריגים בראשיתם, עשוי להעלות את שיעור האבחון המוקדם של סרטן הפה ומתוך כך לשפר את סיכויי החולים להחלים.
בראש ובראשונה, חשוב להדגיש שסרטן הפה – הוא סרטן שניתן למנוע!
גמילה מעישון, צריכה מתונה, אם בכלל, של אלכוהול, חשיפה מבוקרת לשמש ושימוש באמצעי הגנה מפני קרינה אולטרה-סגולה, כמו גם, הקפדה על תזונה בריאה ואורח חיים בריא, יכולים לצמצם משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן זה.
מתי יש לפנות לבדיקה של מומחה לרפואת הפה?
- במקרה שרופא/ת השיניים, השיננית או המטופל/ת מבחינים בכתם או מספר כתמים בצבע שונה (למשל: חום, לבן, אדום), נפיחות חריגה או כיב ("פצע") שאינם מתרפאים תוך כשבועיים מהופעתם.
- חשוב להיבדק גם אם הממצא אינו מפריע או גורם לכאב.
הממצא ייבדק תחילה על ידי המומחה לרפואת הפה באמצעות הסתכלות ומישוש ובהתאם לצורך גם על ידי אמצעים נוספים, כמו לקיחת דגימה מהרקמה (ביופסיה) לצורך בדיקה מיקרוסקופית, הפנייה לבדיקות דם, לקיחת משטח לתרבית ועוד.
בהתאם לאבחנה הסופית, יקבע סוג הטיפול, הצורך בהפנייה לרופאים מתחומים אחרים ואם יש צורך בהמשך מעקב סדיר במרפאה לרפואת הפה.