• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
דלקת מערות הפנים

דלקת מערות הפנים

מערות הפנים (סינוסים) ממוקמות במצח, מעל ומאחורי העיניים ובאזור הלחיים. אלו חללים מלאים באוויר שמחוברים בפתחים שונים אל חלל האף.

תסמיני דלקת במערות הפנים

סינוסיטיס חריפה היא מחלה שמתבטאת בדלקת בחללים של מערות הפנים. הנפיחות ברירית שעוטפת את הסינוסים גורמת לחסימה של דרכי הניקוז והצטברות של הפרשות. במהלך המחלה החריפה עלול להיווצר קושי משמעותי בנשימת האף, תחושת גודש, נזילה של הפרשה סמיכה בצבע צהבהב-ירקרק ורגישות מלווה לעיתים בכאב בחלקי הפנים כמו המצח, אזור העיניים, הלחיים או הראש. הכאב עשוי להחמיר ברכינה קדימה או בנקישה על האזור הרגיש. במקרים מסוימים המחלה מתבטאת גם בחום גבוה, נזלת שגולשת אל הגרון, שיעול, עייפות, כאב שיניים או אוזניים ושינויים בחוש הריח. במקרים נדירים, המחלה עלולה להסתבך ולגרום לזיהום של העין או קרום המוח בשל הסמיכות האנטומית של מבנים אלו לסינוסים. במצבים אלו עלולים להיות שינויים בראייה ובמצב ההכרה שמלווים בקשיון עורף.

הגורמים לדלקת במערות הפנים

סינוסיטיס חריפה היא מחלה שכיחה מאד באוכלוסייה ונגרמת לרוב מנגיפים נפוצים. מרבית האנשים יחוו לפחות אירוע אחד במהלך חייהם. במידה ואין מעורבות חיידקית שמצריכה טיפול נוסף, רוב המקרים יחלפו במהרה תוך פחות משבועיים. במקרים בהם יש התלקחויות חוזרות למרות קבלת טיפול רפואי והתסמינים אינם חולפים לאחר יותר משלושה חודשים מדובר כבר בסינוסיטיס כרונית. מחלה כרונית יכולה להתבטא בדומה למחלה החריפה בזיהום ובהפרשות אך גם בצמיחה של פוליפים במערות הפנים ובאף כתוצאה מדלקת מקומית ללא מרכיב זיהומי.

קבוצות סיכון אשר עלולות לפתח דלקת במערות הפנים

המחלה עלולה להתבטא אצל ילדים ומבוגרים כאחד. מעברי אויר מוצרים בחלל האף כתוצאה מסטיית מחיצה קשה או קונכיות מוגדלות ובועתיות עשויים להגביל את הניקוז הטבעי ולתרום להתפתחות סינוסיטיס. גם מטופלים לאחר טיפולי שיניים בלסת העליונה, חולי ציסטיק פיברוזיס או מטופלים עם כשל חיסוני נמצאים בסיכון לפתח מחלה. מטופלים עם רקע של אסטמה ורגישויות שונות לתרופות או לחומרים בסביבה כמו קרדית אבק הבית נמצאים בקבוצת סיכון מוגברת למחלה כרונית.

אבחון של דלקת במערות הפנים

הגישות הטיפוליות לסינוסיטיס רבות ומגוונות. הטיפול הנכון נגזר קודם כל מאבחון מדויק המתבצע לאחר תשאול יסודי וביצוע בדיקה גופנית מעמיקה הכוללת בדרך כלל גם הערכה אנדוסקופית של מבני האף ואזורי הניקוז של הסינוסים באמצעות סיב אופטי דק וגמיש. הבדיקה האנדוסקופית הינה במרבית המקרים קצרה (עד כדקה) וכרוכה באי נוחות קלה בלבד ללא כאב משמעותי. לעיתים, בדיקות עזר דוגמת דימות (CT או MRI) ובדיקות דם מסויימות להערכת מדדי דלקת, סמני אלרגיה וערכים נוספים יהיו נחוצות לקבלת תמונה מלאה ומתן טיפול איכותי.

 

דרכי הטיפול בדלקת מערות הפנים

מטופלים עם מחלה חריפה זקוקים בדרך כלל לטיפול בשטיפות יסודיות של האף עם מי מלח המסייעים בפינוי ההפרשות, תרסיסים שונים, תרופות נוגדות כאב או דלקת ואנטיביוטיקה. במקרים כרוניים, לעיתים, על מנת להביא להקלה ולשיפור במחלה יש צורך בניתוח אף וסינוסים אנדוסקופי.

לפרטים נוספים על טיפול בדלקת חריפה במערות הפנים ולקביעת תור לאבחון מהיר, פנו אל א.ר.ם URGENT! מוקד המומחים לרפואה דחופה בא.א.ג  בטל': 03-7645464


רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו:

מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים