• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית

הקטנת שקדים

ניתוח שקדים הוא מהניתוחים הנפוצים ביותר בילדים. הניתוח הוכח כמועיל ביותר עבור ילדים עם הפרעת נשימה חסימתית בשינה (Sleep Disordered Breathing) משנית להגדלת-יתר של השקדים.

בניתוח השקדים מוקטנים באופן מבוקר וללא כריתת הקופסית המחברת אותם לשריר הלוע. כך נותרת שכבה דקה של קופסית השקד שמכסה ומגנה על שריר הלוע מחשיפה לנוזלי חלל הפה ובנוסף מונעת חשיפה וחיתוך של עורקי השקד הראשיים. טכניקה זו פותרת את הפרעת הנשימה החסימתית בשינה כיון ששארית השקדים הקטנה הנותרת אינה חוסמת יותר את מעבר האוויר. גם במעקב לטווח ארוך גדילה מחדש של שארית השקד והישנות תסמינים נדירה ביותר. היתרון העיקרי של טכניקה זו על פני כריתה מלאה הוא בהחלמה קלה וקצרה יותר, פחות כאב לאחר הניתוח וחזרה מהירה יותר לכלכלה רגילה ולפעילות שגרתית. בנוסף, שיעור הדימום לאחר הניתוח ירד משמעותית ולמעשה כמעט ואינו קיים.

הורים רבים מספרים שלמרות חששותיהם הרבים והטבעיים לקראת הניתוח, הם הופתעו לראות שלאחר הניתוח הילד החלים מהר ובקלות ו"נראה שכאילו לא עבר ניתוח" שעות ספורות קודם לכן.

הכנה לפני ניתוח

בדיקות דם – ספירת דם ותפקודי קרישה, מכתב מרופא מטפל על מצב בריאות כללי.

צום 6 שעות מאוכל. ניתן לשתות מים בלבד עד שעתיים לפני הניתוח.

לעיתים נדירות תידרש בדיקה במעבדת שינה (פוליסומנוגרפיה).

פרוצדורות עיקריות במהלך הניתוח

בבוקר הניתוח הילד ייבדק ע”י רופא מרדים. לאחר מכן אחד ההורים מלווה את הילד לחדר ניתוח ונשאר איתו עד שנרדם. ההרדמה מתבצעת באמצעות מסיכת אינהלציה עם גז הרדמה (דומה לגז צחוק) ואינה מלווה כאב. כשהילד רדום ההורה מלווה מחוץ לחדר ניתוח לחדר המתנת משפחות.

הניתוח מתבצע כולו מבעד לפה ואינו מלווה חתכים חיצוניים. השקדים המוגדלים הנמצאים בצדיי הלוע מאחורי הלשון מוקטנים ע”י הסרת חלקם הבולט ללוע וחוסם אותו. ההסרה מתבצעת ע"י "שיוף" או "אידוי" הרקמה העודפת. הקליפה הצדדית של השקד מושארת במקומה יחד עם שכבה דקה של רקמת השקד שאינה חוסמת ואינה מפריעה לנשימה. קליפה זו מכסה ומגנה על רקמת הלוע בכדי להפחית משמעותית את הכאב לאחר הניתוח, לזרז את ההחלמה ולמנוע דימומים וסיבוכים. במידת הצורך, השקד השלישי הנמצא מאחורי הענבל וחוסם את מעבר האוויר מהאף מוסר אף הוא מבעד לפה.

בתום הניתוח הילד מתעורר ומועבר לחדר התאוששות. בשלב זה יעודכנו ההורים ויילקחו לחדר התאוששות ללוות את ילדם במהלך התעוררותו.

משך הטיפול

משך זמן אופייני להרדמה ולניתוח כזה הוא 30-45 דקות. לעיתים מהלך הניתוח או ההרדמה איטי מעט יותר וזמן השהייה הכולל בחדר ניתוח יכול להמשך גם עד כשעה וחצי.

התאוששות

לאחר ההתעוררות הילד מועבר בליווי הוריו למחלקת אשפוז להשגחה של לילה אחד. במהלך אשפוזו צוות המחלקה ייתן טיפול משכך כאבים ויוודא שהילד מתחיל לשתות ולאכול כלכלה רכה שתסופק במחלקה. במידת הצורך ניתן יהיה להשלים נוזלים מבעד צינורית עירוי שתורכב באחת מידיו במהלך ההרדמה בזמן הניתוח.

למחרת בבוקר, במידה וישתה באופן מספק משוחרר הילד לביתו לאחר שיקבל מאחות המחלקה הנחיות מפורטות על המשך ההחלמה והמלצות להמשך הטיפול בבית.

זמן ההחלמה הצפוי הוא כ 5-7 ימים. במהלך תקופה זו יתכן והילד יזדקק לטיפול משכך כאב כגון אקמול (בסירופ, טיפות או נר). מומלצת כלכלה רכה יחסית ולא חמה והקפדה על שתיה מרובה. רוב הילדים חוזרים לפעילות רגילה לאחר כ 5 ימים. בימים הראשונים לאחר הניתוח עשויות להישמע עדיין נחירות עקב נפיחות והפרשות. נחירות אלו יפחתו מלילה ללילה וצפויות להעלם לאחר מספר לילות. מעט הפרשה מהאף עשויה להופיע למספר ימים ולהעלם. עשוי להופיע ריח רע מהפה למספר ימים. בילדים קטנים (בני שנה עד 3 שנים) לעיתים מופיע חום נמוך עד 38.5 בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח וחולף לבד.

ביקורת מתבצעת כחודש לאחר הניתוח.


רופאים מטפלים

מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים