מיתרי הקול נמצאים בתוך הסחוס המגן (התירואיד) שבגרון ובתוך סחוס זה נמצאת בליטת הגרוגרת (Adam's apple). מיתרי הקול וסחוס המגן מושפעים מהורמון המין הגברי, טסטוסטרון, כך למשל, כאשר נערים צעירים נחשפים בפעם הראשונה לטסטוסטרון הקול מתחלף והופך עמוק יותר והגרוגרת לראשונה מתבלטת החוצה. השינויים בגרון ובמיתרי הקול הנגרמים כתוצאה מחשיפה לטסטוסטרון הינם בלתי הפיכים.
נישוי קול הוא מושג הכולל טיפולי קול או ניתוחים שמטרתם הפיכת קול בעל מאפיינים גבריים לנשי, לאחר שינויים הכרוכים בחשיפה לטסטוסטרון. נישוי קול מיועד לנשים טרנסג'נדריות או נשים סיסג'נדריות (נולדו עם סימני מין חיצוניים של נקבה) שנחשפו לטסטוסטרון. השינויים הנגרמים לקול בעקבות חשיפה לטסטוסטרון הינם בלתי הפיכים, ועל כן נדרשת התערבות.
תהליך נישוי קול
תהליך נישוי קול הינו תהליך מורכב הכולל ראשית, טיפול הורמונלי תרופתי. חשוב לדעת שיש שוני בין תהליך התאמה מגדרי של אישה טרנסג'נדרית לעומת גבר טרנסג'נדר. בהליך ההתאמה של גבר טרנסג'נדר, חלק מהטיפול התרופתי הוא בין היתר, קבלת ההורמון הגברי – טסטוסטרון, שהופך את הקול הנשי לעמוק ו"בסי/ גברי" יותר. לרוב, שינוי זה מספק את המטופלים ורובם לא ממשיכים לטיפול כירורגי. לעומת זאת בהליך התאמה של אישה טרנסג'נדרית, הטיפול בהורמונים נשיים וחסמי טסטוסטרון, אינו משפיע על שינוי גוון הקול הגברי לנשי ודק יותר.
בהשוואה לטיפולים לנישוי קול ע"י קלינאי/ת תקשורת, ניתוח לנישוי קול יכול לתת מענה גם לקול "בלתי נשלט" דוגמת שיעול, כחכוח, צחוק, או פיהוק. כמו כן, ניתוח מתאים במקרים שעדיין אין תוצאות מספקות עם טיפול קול לנישוי, או כאשר הדיבור הנרכש במהלך טיפולי הקול כרוך במאמץ רב. עם זאת, חשוב לציין שניתוחי נישוי קול הופכים את תדירות הקול לגבוהה ונשית יותר, אך אינם נותנים מענה למאפיינים נוספים של הקול הנשי דוגמת תהודה והגייה, ועל כן גם במקרה של ניתוח מומלץ לשלבו עם טיפול לנישוי קול ע"י קלינאי/ת תקשורת.
השיטה הניתוחית
ניתוחי נישוי קול או Voice Feminization הינם קבוצה של ניתוחים שמטרתם התאמה מגדרית של הקול לקול נשי.
מטרותיו של הניתוח לנישוי קול הינן הפיכת הקול לנשי יותר עם תדירות קול (Pitch) גבוהה יותר ו/או הפחתת המאמץ והעייפות הכרוכים בדיבור בקול דק וגבוה.
"ניתוח למתיחת מיתרי הקול" (Cricothyroid Approximation או Type IV Thyroplasty) – כיוון שמיתרים מתוחים רוטטים בתדירות גבוהה יותר, הניתוח מחקה את פעולת שריר הקריקותירואיד האחראי על מתיחת מיתרי הקול. בניתוח מועבר תפר המקרב בין סחוסי הגרון באופן המותח את מיתרי הקול ליצירת צליל גבוה ודק יותר. ניתוח זה מוכר מאז שנות ה- 70 של המאה הקודמת ונתן מענה טוב לנשים טרנסג'נדריות רבות לאורך השנים. עם זאת, בשנים האחרונות עולות ביקורות על גישה ניתוחית זו, ובמרכזה הניסיון המצטבר שהתפר עליו מבוסס הניתוח נוטה להשתחרר עם הזמן, ולכן התוצאות זמניות בלבד. כמו כן, כיוון שאין שינוי במיתרי הקול עצמם, אלא מתיחה שלהם, הקול נשמע כפלצ'טו גברי ולא כקול נשי טבעי.
ניתוח חדש יחסית הצובר פופולריות בשני העשורים האחרונים הוא "ניתוח לקיצור מיתרי הקול" (Modified Wendler’s Glottoplasty), הגורם להם לרטוט בצליל גבוה יותר. בניתוח מתבצע קיצור של המיתרים בכ-50% ומיקומה מחדש של הקומיסורה הקידמית (מקום התמזגות המיתרים מלפנים) למיקום אחורי יותר.
יתרונותיו העיקריים של הניתוח הינם:
הניתוח מתבצע כולו בגישה אנדוסקופית וללא צלקת חיצונית, תוצאות הניתוח ארוכות טווח ומכיוון שישנו שינוי אמיתי במיתרי הקול הוא נשמע כ"קול נשי טיבעי".
לא פעם נשים טרנסג'נדריות מתקשות ליצור קשרים בין אישיים, שכן בשעה שהמראה שלהן נעשה נשי, קולן נשאר גברי. לעיתים הן מעדיפות להימנע מדיבור בחברה ושיחות טלפון, חוששות לצחוק או להשתעל שמא יזכו ליחס שאינו מכבד, או מפלה. טיפולים להתאמה מגדרית, ובניהם הניתוח לנישוי קול, יכולים להציל נשים טרנסג'נדריות מפני ניכור חברתי, אלימות, ואפליה, ואף למנוע מהמטופלות מצבים של דיכאון וחרדה ולאפשר עבורן השתלבות חברתית תקינה.