• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית

פריקת לסת

הפרעות במפרק הלסת כוללות בתוכן הפרעות הקשורות למפרק עצמו או הפרעות הקשורות בשרירי הלעיסה עצמם.

סימפטומים הקשורים להפרעות במפרק הלסת כוללים: כאבים בפנים, כאבים המוקרנים לאוזן, כאבי ראש, הפרעות בפתיחה או סגירה של הלסת, ״קליקים״ בתנועות של המפרק ורגישות מקומית על פני המפרק.

למידע נוסף לחצו כאן

 

אנטומיה של מבנה מפרק הלסת

הלסת התחתונה מחוברת ללסת העליונה בשני מפרקים – אחד מכל צד, כאשר כל מפרק הינו עצמאי לכל דבר ועל כן פתולוגיות מסוימות יכולות לפגוע במפרק אחד מהשניים, בעוד השני יהיה תקין. כל מפרק מורכב מה – Condylar process השייך לעצם הלסת התחתונה (המנדיבולה), כאשר הוא יושב בתוך שקע גרמי (Glenoid fossa) השייך לעצם הטמפורלית בביס הגולגולת. בחלקו הקדמי של השקע ישנו זיז גרמי שמטרתו, בין היתר, לייצב ולשמור על ה – Condylar process בתוך השקע במפרק. המפרק עטוף בקפסולה ומחוזק על ידי גידים ורצועות.

פריקת לסת מתרחשת כאשר ה – Condylar process של הלסת התחתונה נע קדמית לזיז הגרמי בחלקו הקדמי של המפרק ו״נתקע״ מעבר אליו. במצב זה הלסת נשארת פתוחה ולא יכולה להיסגר.

פריקת לסת יכולה להיות חלקית או מלאה, אקוטית (חריפה) או כרונית, חד צדדית או דו צדדית.

הגורמים לפריקת לסת

שתי הסיבות העיקריות לפריקה של הלסת הן הפרעה בתפקוד הנוירו-מוסקולרי (מערכת העצב-שריר) או הפרעה מבנית.

דוגמאות להפרעות בתפקוד נוירו-מוסקולרי: גמישות יתר של המפרק, כיווץ ביתר של חלק משרירי הלעיסה.

דוגמאות להפרעות מבניות: שינויים ניווניים של המפרק, שחיקה וירידה בגובה של הזיז הגרמי המונע תנועה קדימה של המפרק.

גורמים המגבירים סיכון לפריקת לסת

גיל, שינויים במשנן, תפקוד ביתר של המפרק, פתיחה מוגברת מדי בעת פיהוק או צחוק או סיבות יאטרוגניות (טיפולי שיניים באזור שיני הבינה או פעולות רפואיות כדוגמת צנרור קנה (אינטובציה) וחזיון ישיר של הגרון (לרינגוסקופיה)). תרופות אנטי-פסיכוטיות בחלקן נמצאו באסוסיאציה לסיכון מוגבר לפריקת לסת וכן מחלות סינדרומטיות שונות (כדוגמת סינדרום מרפאן המאופיין בין היתר בגמישות יתר של המפרקים).

ביטוי קליני לפריקת לסת

הסימפטום הנפוץ ביותר בפריקת לסת הינו חוסר יכולת לסגור את הפה. בנוסף ונגזר מכך – קושי בדיבור וריור. בפריקות אקוטיות אופייני גם כאב באזור מפרק הלסת – קדמית לאפרכסת. בפריקות כרוניות או חוזרות פחות אופייני הכאב.

בילדים, פריקת לסת אינה תופעה שכיחה ובמידה והיא אכן מתרחשת הסיבה לרוב היא חבלה ולא פתיחה מוגזמת של הפה כמו במבוגרים.

אבחנה לפריקת לסת

לקיחת אנמנזה והבדיקה גופנית הם הכלים היעילים ביותר לאבחנה של פריקת לסת. בדיקות נוספות אשר יכולות לסייע הינן שיטות ההדמיה השונות הכוללות צילום רנטגן, צילום פנורמי וטומוגרפיה ממוחשבת (CT).

טיפול בפריקת לסת

טיפול בפריקת לסת נעשה ע"י רופאי פה ולסת או רופאי אף אוזן גרון. הטיפול נעשה ע"י החזרה ידנית של המפרק למקומו תוך דחיקה מטה ואחורנית של הצד או הצדדים הפרוקים. ההחזרה נעשית בסיוע תרופות משככות כאב ומרפות שרירים. לאחר החזרה של לסת פרוקה יש להגביל פתיחה של הלסת למשך 2-4 שבועות.

לפרטים נוספים על טיפול בפריקת לסת ולקביעת תור לאבחון מהיר, פנו אל א.ר.ם URGENT! מוקד המומחים לרפואה דחופה בא.א.ג בטל': 03-7645464.


התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו:

מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים