• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
אולטרסאונד קרינה

אולטרסאונד קרינה

האם יש לבדיקת אולטרסאונד קרינה מסוכנת?

בדיקות אולטרסאונד הן בדיקות הדמיה, הממלאות תפקיד חיוני באבחון ובניטור מצבים רפואיים ופיזיולוגיים שונים.

אלו הן בדיקות זמינות מאוד, לא פולשניות ולא מכאיבות, המספקות לרופאים יכולות הדמיה בזמן אמת, של איברים ומבנים פנימיים בגוף.

שלא כמו שיטות הדמיה אחרות, כגון צילומי רנטגן וסריקות CT, בדיקות אולטרסאונד ידועות בבטיחותן, תודות לכך שמכשיר האולטרסאונד אינו פולט קרינה בלתי מייננת ולכן, לא נגרם נזק לרקמות הביולוגיות. לראייה, בדיקת אולטרסאונד בטוחה אפילו לעוברים.

במאמר הבא, נסביר על אופי הבדיקה ועל האופן שבה היא מאפשרת לייצר תמונות הדמיה של הגוף, מבלי לגרום כל נזק.

למידע נוסף לחצו כאן
 

כיצד פועל מכשיר אולטרסאונד?

אולטרסאונד רפואי, המכונה גם סונוגרפיה אבחנתית, הוא טכניקת הדמיה רפואית, המשתמשת בגלי קול בתדר גבוה, כדי ליצור תמונות של המבנים הפנימיים של הגוף.

היא עושה זאת בכמה שלבים:

  • פליטת גלי קול:
    מכשיר האולטרסאונד מכיל חלק הנקרא מַתְמֵר, אותו הרופא או הטכנאי מעביר מעל החלק בגוף המטופל שברצונו לבדוק. בתוך המתמר ישנם גבישים המסוגלים להמיר אנרגיה חשמלית לרעידות מכניות (גלי קול) ולהיפך. כאשר זרם חשמלי מופעל על הגבישים הללו, הם רוטטים במהירות, ויוצרים גלי קול בתדר גבוה, שאוזן אדם אינה מסוגלת לשמוע.
  • העברת גלי הקול, על בסיס מיימי:
    לאחר מריחת ג'ל המשפר את העברת גלי הקול, המתמר מונח על עורו של המטופל באזור הבדיקה ומשדר גלי אולטרסאונד לתוך הגוף.
  • התפשטות גלי הקול:
    גלי האולטרסאונד עוברים בגוף וכאשר הם נתקלים בגבול בין סוגים שונים של רקמות או מבנים (למשל, בין שריר לבין ציסטה מלאת נוזלים), חלק מגלי הקול מוחזרים לכיוון המתמר ושאר הגלים ממשיכים לחדור עמוק יותר.
  • קליטת הד:
    למתמר יש מַקְלֵט, שיכול לזהות את הגלים (ההדים) החוזרים. כאשר גלי הקול המוחזרים מגיעים למתמר, הם גורמים לגבישים שבו לרטוט ומייצרים אותות חשמליים.
  • עיבוד האותות:
    האותות החשמליים שנוצרים על ידי ההדים החוזרים מעובדים על ידי מחשב ייעודי של מכשיר האולטרסאונד.המחשב מודד את הזמן שלוקח לכל הד לחזור ואת עוצמת ההדים. מידע זה משמש ליצירת ייצוג חזותי של הרקמות הפנימיות, בזמן אמת.
  • יצירת תמונה:
    המחשב מעבד את הנתונים שהתקבלו ליצירת תמונה דו-ממדית בגווני אפור. דרגת הבהירות בתמונה מתאימה לעוצמת ההדים, ומיקום המבנים נקבע לפי הזמן שלוקח להדים לחזור. כך נוצרת תמונה, המציגה את האנטומיה הפנימית וניתן לצפות בה על צג.
    כיום, יש כבר מכשירי אולטרסאונד מתקדמים, המסוגלים ליצור גם הדמיה תלת-ממדית (3D) ואפילו ארבע-ממדית (4D) כלומר, תמונת תלת מימד דינמית כגון וידאו או סרט.

מכשירי אולטרסאונד רפואיים יכולים להפיק תמונות בזמן אמת, כלומר, התמונות נוצרות במקביל להזזת המתמר ומיקומו מחדש על גוף המטופל. יכולת הדמיה דינמית זו היא שימושית במיוחד לצפייה במבנים נעים, כגון הלב הפועם, או עובר המתפתח ונע בבטן אמו.

 

לאיזו קרינה נחשפים בעת הדמיית אולטרסאונד?

הקרינה הנפלטת ממכשיר האולטרסאונד שונה מהותית מקרינה מייננת, כגון זו המיוצרת על ידי קרני רנטגן (קרני X), או קרני גמא.

בדיקת אולטרסאונד מבוססת על ויברציות מכניות של גלי קול, שהם גלים ארוכים. גלים אלה דומים לגלי הקול שאנו פוגשים בסביבה היומיומית שלנו, אך נמצאים בתדר גבוה בהרבה, מעל לטווח השמיעה האנושית.

עקרונית, ככל שגל הוא ארוך יותר, כך האנרגיה שלו נמוכה יותר וככל שהוא קצר יותר, כך האנרגיה שלו גבוהה יותר, עד שבנקודה מסוימת, היא הופכת למייננת ומסוכנת.

למרות שבדיקות אולטרהסאונד נחשבות בטוחות, האנרגיה של גלי הקול עלולה לחמם במידה קלה את הרקמות. עקב העובדה, שההשלכות ארוכות הטווח של השפעה זו אינן ידועות, עבור נשים בהריון ההמלצה היא לא להפריז בבדיקות אולטרה סאונד לעוברים ולבצע בדיקות בהריון רק לצרכים רפואיים ולא לצרכי "מזכרת" ורצוי על ידי בודק מיומן.

 

לסיכום, התשובה לשאלה שנשאלה בכותרת המאמר היא: הקרינה של בדיקת אולטרסאונד אינה מסוכנת. בדיקת אולטרסאונד היא בעלת פרופיל בטיחות גבוה ביותר ואינה פוגעת במטופל.

 

זקוקים לבדיקת הדמיה וחשוב לכם שהיא תבוצע באמצעות המכשור והצוות מהטובים שיש? מבינים את החשיבות העצומה שיש לרמת המקצועיות ולניסיון של מבצע הבדיקה ושל המפענח?

דברו איתנו!

 

אנו, צוות הרופאים המומחים ברפואת אף אוזן וגרון של המרכז הרפואי הרב-תחומי "א.ר.ם", עובדים במודל ייחודי של שיתוף פעולה הדוק בין קבוצת מומחים והמרפאות שלנו מצוידות במיטב מכשור ההדמיה והמכשור הרפואי שקיים כיום.

לתיאום תור מהיר, צרו עמנו קשר:

בטלפון: 072-394-2614 לקביעת תור במרפאה

בווטסאפ: 054-469-6961 לקביעת תור למוקד החירום


מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים

רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו: