• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
היפותירואידיזם בילדים

דלקת גרון

דלקת גרון – מה עושים?

דלקת גרון חריפה הינה שכיחה יחסית ובאה לידי ביטוי בכאבי גרון (שלעיתים מלווים בהקרנה לאזניים), קושי בבליעה, קושי בהפקת קול ולעיתים, אף קושי מסויים בנשימה.

למידע נוסף לחצו כאן

הגורמים השונים להתפתחות דלקת בגרון

הסיבה השכיחה ביותר (30%-60%) להתפתחות דלקת גרון הינה מחלה וויראלית, כחלק משפעת או זיהום אחר של מערכת הנשימה העליונה, ובמקרים אלו לכאבי הגרון מתלווים גם חום, נזלת, שיעול לא ליחתי, כאבי ראש, וכאבי שרירים. במקרים של דלקת גרון וויראלית, התמונה האופיינית בבדיקה גופנית היא אודם ובצקת בלוע. הופעת תפליטים ובלוטות לימפה צוואריות מוגדלות פחות שכיחה במקרים אלו. לרוב, תסמיני הדלקת חולפים מעצמם בתוך 3-5 ימים.

סיבה נוספת להתפתחות דלקת בגרון הינה כחלק מההסתמנות של מחלת הנשיקה, אשר זו נגרמת על ידי הוירוסים  EBV או CMV. במקרים אלו, ההסתמנות היא של חום ממושך יותר, עייפות וחולשה. בבדיקה הגופנית אופייני למצוא תפליטים על גבי השקדים ובלוטות לימפה צוואריות מוגדלות והמחלה תהיה ממושכת יותר.

דלקת גרון חיידקית מהווה כ – 10%-20% מכלל דלקות הגרון, וברוב המקרים החיידק האחראי הינו הסטרפטוקוק (Group A). התסמינים של דלקת גרון חיידקית כוללים הופעה מהירה של כאבי גרון, קושי בבליעה והגדלה של בלוטת לימפה צוואריות, במקביל לחום, צמרמורות, כאבי ראש וירידה בתיאבון. הממצאים בבדיקה גופנית כוללים אודם, בצקת ותפליטים לבנבנים/אפורים על גבי השקדים.

סיבות נוספות אך שכיחות פחות להתפתחות דלקת בגרון כוללים בין היתר חיידקים לא טיפוסיים, תהליכים פטרייתיים ומחלות אוטואימוניות.

 

הטיפול בדלקת גרון

הטיפול במחלה ווריאלית הינו בעיקרו טיפול תומך וכולל מנוחה, שתיה מרובה ותרופות נוגדות כאב. רוב האוכלוסיה הבריאה תחלים בממוצע תוך שבוע ימים, ללא צורך במתן טיפול אנטיביוטי. מתן אנטיביוטיקה מותווה במקרים של זיהום חיידקי משני.

בדלקת גרון ממקור חיידקי – טיפול אנטיביוטי שניתן בזמן (עד 48 שעות מתחילת הופעת התסמינים) – מקצר את משך המחלה, משך התקופה המדבקת ומוריד את שיעור הסיבוכים האפשריים, בעיקר Rheumatic fever.

סיבוכים נוספים היכולים להופיע במקרה של דלקת גרון כוללים: תהליך צלוליטי (זיהום המערב את הרקמות הסמוכות לשקד) או אבצס מוגלתי סביב השקד. במקרים אלו, תופיע מגבלה משמעותית ביכולת פתיחת הפה ויורגש אף שינוי בקול.

 

דרכי הטיפול

מיד עם תחילת הופעת הסימפטומים, חשוב להקפיד על הטיפול התומך שעיקרו שתייה מרובה ומתן מנוחה לגוף. נטילת משככי כאבים תסייע להקפיד על צריכת כמות נוזלים מספקת וזאת על מנת להימנע מהתייבשות הגוף.

במידה ואחרי יום-יומיים הכאבים והחום אינם יורדים ויש קושי בשתייה, זה הזמן לגשת להיבדק אצל רופא אף אוזן גרון או במוקד רפואי.

מטרת הבדיקה הינה להעריך אם קיים מקור חיידקי אשר מצריך מתן טיפול אנטיביוטי ולהתחיל בטיפול ראשוני מיידי.

במקרים של מגבלה וקושי בפתיחת הפה ושינוי בגוון הקול – יש לפנות לבדיקת רופא מומחה באף אוזן גרון בהקדם האפשרי בכדי לשלול אבצס. במידה והתגלה אבצס, נדרש טיפול ייסודי על ידי ניקוז כירורגי שמטרתו שאיבת הנוזל הדלקתי והמשך מעקב צמוד, בכדי לוודא שהמצב לא יחמיר ותתפתח דלקת חמורה אף יותר.

 

לפרטים נוספים על טיפול בדלקת גרון חריפה ולקביעת תור לאבחון מהיר, פנו אל א.ר.ם URGENT! מוקד המומחים לרפואת א.א.ג  בטל': 03-7645464.

 


רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו:

מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים