תסמינים וטיפול באלרגיה לבוטנים
אלרגיה לבוטנים היא אחת מהאלרגיות למזון הנפוצות ביותר. היא מופיעה בשלב הטעיות – כאשר מתחילים חשיפה לבוטנים (בדר"כ במבה). בד"כ סביב גיל חצי שנה – שנה. חשיפה לבוטנים, גם בכמות קטנה, עלולה לגרום לתגובה אלרגית קשה ועד כדי סכנת חיים, במקרים קיצוניים. טיפול באלרגיה לבוטנים כולל בעיקר המנעות מחשיפה וטיפול חירום, במקרה של חשיפה לא מכוונת.
מגוון רחב של תסמינים
חשיפה לבוטנים עלולה לגרום לתגובה אלרגית, בתלות בכמות האלרגן לה המטופל נחשף וחומרת האלרגיה. התסמינים יכולים להיות תסמינים קלים שכוללים עקצוץ בלשון ובחלל הפה, עיטושים ושיעולים, תפרחת ונזלת. בהמשך, עלולים להתפתח קוצר נשימה, תחושת מחנק, אפטיה, ירידה במצב ההכרה ובמקרים חמורים חשיפה לבוטנים עלולה אף להוביל לתמותה. לעיתים, אנשים אלרגיים לבוטנים ירגישו תסמינים גם ללא אכילה של בוטנים, אלא מחשיפה נשימתית לחלקיקי בוטנים המפוזרים באבקה (פתיחת שקית במבה, למשל). בד"כ התופעות הנ"ל יהיו קלות יותר ויתבטאו בתחושה לא נעימה בגרון, נזלת, שיעול ותפרחת.
כיצד מטפלים באלרגיה לבוטנים
עקב הסכנה בחשיפה לבוטנים באנשים אלרגיים, חשוב מאוד לאבחן אלרגיה זו בהקדם. בנוסף, לאור העובדה שבוטנים מאוד נפוצים בתזונה המערבית, חשוב לא פחות לשלול אבחנה מוטעית של אלרגיה לבוטנים.
אבחנה של אלרגיה לבוטנים מבוצעת ע"י רופא מומחה לאלרגיה. האבחון כולל ביצוע 'טסטים' – הזלפה של תמצית חלבוני בוטנים על העור של אמת היד. לאחר מכן, דוקרים בעדינות את מקום ההזלפה ובוחנים אם מופיעה תגובה הכוללת אודם ונפיחות מקומית. במקרים מסוימים, כאשר האבחנה מוטלת בספק, תבוצע בדיקת תגר – חשיפה מדורגת לבוטנים תחת השגחה רפואית מתאימה.
לאחר קבלת האבחנה, הרופא ינחה את המטופל (וכמובן את הוריו) לגבי המנעות מבוטנים וממוצרים המכילים בוטנים או עלולים להכיל בוטנים (מצוין על גבי האריזות). בנוסף, תקבע תוכנית פעולה למקרה של חשיפה לא מכוונת למזון המכיל בוטנים, כגון שימוש במזרק אדרנלין אוטומטי – אפיפן.
לפרטים נוספים על טיפול באלרגיה לבוטנים, לקביעת תור לאבחון ולקביעת תכנית טיפולית, פנו אל המרכז הרפואי א.ר.ם בטלפון 072-3942614.